Wednesday 24 July 2013

В допир с познанието

   В днешно време, особено в България, е трудно човек да се натъкне на качествено четиво на ниска цена. Да се пресегнеш към рафта с научно-популярна литература в книжарницата и да вземеш в ръка обемна и интересна книга с цена под 15 лева е като да играеш на ротативка и да спечелиш с първата пусната монета - случва се, но много рядко.
   Затова имах късмета да пропусна упражнението с ровичкането в книжарниците и да ми бъде препоръчана "Пръстът на Галилей" ("Galileo's Finger") на Питър Аткинс. За цената си от 10 лева и 390-те си страници информация, книгата си е чиста проба шлифован интелектуален диамант.
   Въпреки дългите години на университетски преподавател и световно признат автор на учебници, в тази си книга професор Аткинс съвсем бегло загатва академичния си стил на писане. На места, в някои пасажи, се среща в малко по-големи дози, но знаете - старите навици умират трудно.  Все пак в основата си текстът е насочен за всички нас - лаиците и малко по-заинтересованите лаици (като мен), които искат да надграждат (или да започнат тепърва да изграждат) знанията си относно Вселената, в която живеем, и която живее в нас.
   Питър Аткинс е подбрал десетте, според него, най-значими и важни идеи, които са тласнали човешкото познание за кажи речи всичко съществуващо. И за всичко, което знаем като факт до този момент в научното знание. Еволюцията, ДНК, енергията, ентропията, атомите, симетрията, квантите, космологията, пространството и времето, аритметиката - разпределени в 10 глави, хронологично описани с генезиса си, развитието си и експериментите, които са довели до изкристализирането им като фактологични истини.
   Хубавото на книгата е, че не е задължително да я почвате по последователността на страниците й. Може да се каже, че всяка една глава си е в известна степен суверенна, дори и такъв термин да е неподходящ за полето на науката - където всичко е взаимосвързано. Но въпреки това професор Аткинс се е постарал да сложи някакви, поне повествователни, граници помежду им. Хващате я и започвате да четете от главата, която най-много ви вълнува.
   Неангажираността на структурата на "Пръстът на Галилей" я прави идеално четиво за хора, които обичат да четат бавно или просто рядко им остава време за такова занимание. Затова и при мен изчитането й ми отне над 2 месеца - с прочитане на една революционна идея и отдаването на заслуженото й време, за да покълне в съзнанието.
   Това е книга, чието място е на рафта на всеки любознателен човек. Няма да ви струва много, само 10 лева. Но пък съдържанието си струва много повече. Много повече.

No comments:

Post a Comment